Λοιπά Άρθρα

Ποια είναι η ιδανική πρόσληψη θερμίδων;

Οι περισσότεροι από εμάς, όταν ακούμε την λέξη ΄΄θερμίδα΄΄, αυτομάτως σκεφτόμαστε πόσο θα μας παχύνει η τροφή που επιλέγουμε να φάμε. Διατροφικά , οι θερμίδες είναι η ποσότητα ενέργειας που παρέχει ένα φαγητό. Αν πάρουμε περισσότερη ενέργεια από όσο χρειαζόμαστε, θα κερδίσουμε βάρος. Εάν πάρουμε λιγότερη ενέργεια (θερμίδες), θα χάσουμε βάρος, λίπος αλλά και μυϊκή μάζα.

Η κατανάλωση ενέργειας από το σώμα μας θα εξαρτηθεί από το πόσο δραστήριοι είμαστε, πόσο δηλαδή αποτελεσματικά το σώμα μας χρησιμοποιεί την ενέργεια στη διάρκεια της ημέρας.Σύμφωνα με τις διατροφικές συστάσεις της Αμερικής, οι γυναίκες χρειάζονται 1.600 με 2.400 θερμίδες ανά ημέρα και οι άνδρες από 2.000 έως 3.000. Ωστόσο, η συνιστώμενη πρόσληψη θερμίδων εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία, το μέγεθος σώματος, το ύψος, το φύλο, ο τρόπος ζωής, η ύπαρξη φυσικής δραστηριότητας και το ιατρικό ιστορικό. Η ημερήσια πρόσληψη  θερμίδων στις ΗΠΑ είναι περίπου 2.500 για τους άνδρες και 2.000 για τις γυναίκες.

Το να τρώτε ένα καλό πρωινό θα μπορούσε να σας βοηθήσει στη μείωση του βάρους αλλά και τη συντήρηση αυτού. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ιδανική θερμιδική πρόσληψη περιλαμβάνουν την ηλικία, την οστική πυκνότητα και την αναλογία μυών-λιπαρών. Ο έλεγχος των θερμίδων είναι μια ουσιαστική κίνηση για όσους  ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή.

Καύση θερμίδων

Προκειμένου το ανθρώπινο σώμα να παραμείνει ζωντανό, χρειάζεται ενέργεια.Περίπου το 20% της ενέργειας που καταναλώνουμε χρησιμοποιείται για τον μεταβολισμό του εγκεφάλου. Τα περισσότερα από τα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται στον βασικό μεταβολισμό, την ενέργεια που χρειαζόμαστε όταν βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας, για λειτουργίες όπως είναι η κυκλοφορία του αίματος, η πέψη και η αναπνοή. Σε ένα κρύο περιβάλλον, χρειαζόμαστε περισσότερη ενέργεια για να διατηρήσουμε μια σταθερή θερμοκρασία σώματος, καθώς ο μεταβολισμός μας αυξάνει για να παράγει περισσότερη θερμότητα. Σε ένα ζεστό περιβάλλον, χρειαζόμαστε λιγότερη ενέργεια.

Χρειαζόμαστε επίσης μηχανική ενέργεια για τους σκελετικούς μύες μας, για να διατηρήσουμε τη στάση του σώματος και να κινηθούμε.Η κυτταρική αναπνοή είναι η μεταβολική διαδικασία με την οποία τα κύτταρα παίρνουν ενέργεια αντιδρώντας το οξυγόνο με γλυκόζη για να παράγουν διοξείδιο του άνθρακα, νερό και ενέργεια.

Πόσο αποτελεσματικά η ενέργεια από την αναπνοή μετατρέπεται σε φυσική ή μηχανική ισχύ εξαρτάται από τον τύπο του φαγητού που τρώγεται, από τον τύπο της φυσικής ενέργειας και από το αν οι μύες χρησιμοποιούνται αερόβια ή αναερόβια.Με άλλα λόγια, χρειαζόμαστε θερμίδες για να τροφοδοτήσουμε τις σωματικές λειτουργίες, όπως η αναπνοή και η σκέψη, να διατηρήσουμε τη στάση μας και να κινηθούμε.