Λοιπά Άρθρα

Τι να επιλέξω… αχλάδι ή μήλο;

Το αχλάδι έχει σπουδαίες θεραπευτικές ιδιότητες κυρίως επειδή περιλαμβάνει κατεχινικές ουσίες που ανήκουν στην ομάδα των φλαβονοειδών (αντιοξειδωτικά) με προστατευτικές δράσεις για το καρδιακό και αγγειακό σύστημα και ορισμένους καρκίνους τα οποία βοηθούν στην πρόληψη πολλών νοσημάτων. Σε συνδυασμό με τις βιταμίνες C και Α βοηθούν στην προστασία από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες και εμποδίζουν την πρόωρη γήρανση.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, Β1, Β2, C, (υδατοδιαλύτες) Ε, K, Cu, P, φυλλικό οξύ, νιασίνη και φυτικές ίνες. Επιπλέον το αχλάδι είναι μια καλή πηγή μετάλλων όπως ο χαλκός, ο σίδηρος, το κάλιο, το μαγγάνιο και το μαγνήσιο. Λόγω των φυτικών ινών μπορεί μάλιστα να προσφέρει σημαντική προστασία έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα αχλάδια συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων στα υποαλλεργικά φρούτα και, συνεπώς αποτελούν μία ασφαλή λύση για όσους πάσχουν από τροφικές αλλεργίες.

Τέλος η θερμιδική αξία ενός αχλαδιού, μικρό μέγεθος (110 γρ) είναι 60 θερμίδες.

Το μήλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, διαιτητικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη A, φολικό οξύ, βιοτίνη, μηλικό οξύ. Πρέπει να τρώγεται με τη φλούδα, αφού προηγουμένως έχει πλυθεί πολύ καλά, μιας και περιέχει πολλές βιταμίνες και αδιάλυτες ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία τα οποία ενισχύουν τα οστά και προστατεύουν από την οστεοπόρωση. Βοηθά στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL) και στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς. Περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Διεγείρει την πεπτική λειτουργία και βοηθά στην πέψη.

Οι διαλυτές ίνες που περιέχει βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, γι αυτό και κάνει καλό και σε όσους πάσχουν από διαβήτη. Προστατεύει από τη νόσο Aλτσχάιμερ, λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών στοιχείων που περιέχει. Γενικά, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη του μήλου, δεν προκαλείται απότομη άνοδος στα επίπεδα της γλυκόζης.

Τέλος η θερμιδική αξία ενός μήλου, μικρό μέγεθος (1300 γρ) είναι 60 θερμίδες.