Carousel, Λοιπά Άρθρα

Βιολογικά ναι ή όχι;

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, η περιεκτικότητα των βιολογικών σε σχέση με τα συμβατικά σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλα θρεπτικά συστατικά, σε γενικές γραμμές δεν παρουσιάζει σημαντικές διαφορές, με εξαίρεση τα φυλλώδη λαχανικά που φαίνεται πως έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

Η ουσιαστικά διαφορά είναι ότι στα βιολογικά προϊόντα επιτρέπεται η χρήση ορισμένων χημικών προσθέτων, υπό προϋποθέσεις. Αυτό και μόνο μειώνει τα επιτρεπτά όρια των φαρμάκων στο ελάχιστο ή και κάτω από αυτό.

Επίσης στα βιολογικά συναντάμε μικρότερες περιεκτικότητες σε νιτρικά κατάλοιπα, τα οποία έχει βρεθεί να έχουν αρνητική επίδραση στην υγεία του ανθρώπου.

Είναι πιο νόστιμα τα βιολογικά από τα συμβατικά προϊόντα;

Οι μέχρι τώρα έρευνες δεν δείχνουν αξιόλογη διαφορά στη γεύση ανάμεσα σε βιολογικά και συμβατικά τρόφιμα. Ωστόσο, η αίσθηση της γεύσης είναι άκρως υποκειμενική. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη γεύση ποικίλουν και σε πολλές περιπτώσεις έχουν να κάνουν με καλλιεργητικές τεχνικές αλλά και μετασυλλεκτικούς χειρισμούς.

Πότε μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το προϊόν που αγοράζουμε είναι βιολογικό;

Τα προϊόντα με τον χαρακτηρισμό «βιολογικά», φέρουν ειδική σήμανση από κάποιον αναγνωρισμένο από το κράτος φορέα πιστοποίησης.

Δεν υπάρχουν βιολογικά προϊόντα χύμα… όλα τα προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως βιολογικά θα πρέπει να φέρουν σφραγίδα από φορέα πιστοποίησης με την αντίστοιχη σήμανση της κάθε εταιρείας.