Μαμά-Παιδί

Παιδί, καλοκαίρι, διατροφή και…. λουκουμάς! – Εσύ τι κάνεις για το παιδί σου;

Κατά τους θερινούς μήνες , τα παιδιά έχουν την τάση να είναι περισσότερες ώρες έξω, με αποτέλεσμα να κινούνται αρκετά και να κουράζονται πιο εύκολα. Έχουν την τάση λοιπόν να επιλέγουν πολλές λιχουδιές που θα τα τονώσουν, θα τα δροσίσουν και θα τα χορτάσουν. Για τους παραπάνω λόγους οι γονείς θα πρέπει να είναι πιο οργανωμένοι και προϊδεασμένοι για τις διατροφικές επιλογές των παιδιών τους.

Τα παρακάτω βήματα θα σας βοηθήσουν να κινηθείτε καλύτερα και  να τους προσφέρετε ποιοτικά και θρεπτικά σνακ ή γεύματα :

  1. Το πιο βασικό από όλα είναι το παιδί σας να καταναλώνει 3 βασικά γεύματα και 2 σνακ τουλάχιστον.
  2. Τα γεύματα που αποτελούνται από το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό, θα πρέπει να περιέχουν την λεγομένη βασική τριάδα, δηλαδή:
    a. πρωτεΐνη: γάλα, γιαούρτι, κασέρι, αυγό, κρέας
    b. αμυλούχο : δημητριακά, ψωμί, πατάτα, ρύζι κ.α,
    c. φρούτο ή λαχανικό.
  3. Το παιδί θα πρέπει να ενυδατώνεται σωστά, μιας και κατά τους θερινούς μήνες η θερμοκρασία ανεβαίνει, με αποτέλεσμα τα παιδιά να ιδρώνουν πιο εύκολα, πόσο μάλλον όταν έχουν και εντονότερη φυσική δραστηριότητα.
  4. Στην παραλία πάντα να έχετε εύκολες επιλογές όπως είναι τα φρέσκα φρούτα και οι ξηροί καρποί.
  5. Η επιθυμία για γλυκό προέρχεται πολλές φορές από την ελλιπή κατανάλωση φρούτων. Φροντίστε τα παιδιά σας να καταναλώνουν τουλάχιστον 2 ισοδύναμα φρούτων.
  6. Αν δεν γυρίσετε το μεσημέρι στο σπίτι με τα παιδιά και επιλέξετε να παραμείνετε στην παραλία, θα ήταν πολύ καλό να έχετε μαζί σας καλές επιλογές που θα τα χορτάσουν, όπως σάντουιτς με τυρί, αρκετά λαχανικά, γαλοπούλα/κοτόπουλο, σπιτική πίτα ή πίτσα.
  7. Αντί για το λουκουμά μπορείτε να προσφέρετε στο παιδί ένα τοστ με μέλι και κανέλα ή μέλι με κακάο, θα του ικανοποιήσει την επιθυμία για γλυκό.
  8. Καλό θα είναι, προκειμένου να μην τρώνε κάθε μέρα παγωτό από έξω, να δοκιμάσετε να φτιάξετε εσείς! Σε μορφή γρανίτας ή και κανονικό παγωτό με βάση το γιαούρτι.
  9. Είναι βασικό τα παιδιά μας να ακολουθούν το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής το οποίο περιλαμβάνει : ψάρι 2 φορές, λαδερό και όσπρια, λευκό κρέας και κόκκινο.
  10. Συμβουλή: Μην επιβραβεύετε ποτέ τα παιδιά σας με λιχουδιές! Δεν τους προσφέρουν απολύτως τίποτα!

Τα παιδιά χτίζουν διατροφικές βάσεις από πολύ μικρή ηλικία. Το σημαντικότερο για τους γονείς είναι αυτοί να αποτελούν σωστό παράδειγμα για τα παιδιά τους, μιας και τα αυτά, όπως μιμούνται τους γονείς σε όλα, είναι σίγουρο ότι θα το κάνουν και στη διατροφή!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Your name *

Your website *

Comments *