Λοιπά Άρθρα, Χωρίς κατηγορία

Βόλεϊ και διατροφή… 5 tips!

Oι ειδικοί λένε πως η διατροφή είναι ένα βασικό κομμάτι για τις επιδόσεις των αθλημάτων. Οι καλές επιδόσεις των αθλητών επηρεάζονται άμεσα από την καλή φυσική κατάσταση και προπόνηση όσο και από μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως η πρωταθλήτρια ομάδα γυναικών του NCAA το 2013, είχε δώσει ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή.

Σκέφτηκα λοιπόν ότι θα ήταν μια καλή ιδέα να γνωρίσουν οι παίκτριες κάποιες πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορούν να βελτιώσουν το παιχνίδι τους μέσω μιας πιο βελτιωμένης διατροφής.

1. Φάτε με πρόγραμμα όλη την ημέρα

Οι αθλητές χρειάζονται καύσιμα για όλη την ημέρα. Έτσι λοιπόν είναι απαραίτητο για τους παίκτες να τρώνε κάθε δύο με τρεις ώρες. Κάθε φορά που τρώμε, φορτίζουμε το σώμα μας με θρεπτικά συστατικά και ενέργεια μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Αυτό επηρεάζει την ικανότητα λειτουργίας του εγκεφάλου και τη σωστή χρήση της γλυκόζης, μιας είναι το κύριο καύσιμο για κάθε ομάδα μυών.

2. Φάτε αμέσως μετά το ξύπνημα το πρωί

Κάθε μέρα, δημιουργούμε μια βάση για την ενίσχυση του σώματός μας μέσω της ενέργειας. Γι ‘αυτό λοιπόν μην παραλείπετε το πρωινό. Πολλοί έφηβοι και φοιτητές κάνουν αυτό το λάθος. Αυτό είναι μια κακή συνήθεια, ειδικά για τους αθλητές. Η παράλειψη του πρωινού τους βάζει σε ένα σοβαρό έλλειμμα και δεν μπορούν να προπονηθούν σωστά με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση των επιδόσεων αλλά και μικροτραυματισμούς.

3. Ο συγχρονισμός είναι τα πάντα

Οι παίκτες πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο πώς η ημέρα τους πρόκειται να εξελιχθεί. Έχει σημασία να καταμερίσουμε σωστά τις θερμίδες τόσο πριν όσο και μετά την προπόνηση/αγώνα. Θέλουμε να υπάρχει γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος. Να έχουμε αρκετή ενέργεια κατά το πρώτο μέρος της προπόνησής, και αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε υδατάνθρακες στο αίμα μας.

Συνιστώ την κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων μία ώρα πριν από την προπόνηση. Ορισμένες επιλογές είναι: τα φρούτα και ένα κουλούρι, ένα φυστικοβούτυρο ή μαρμελάδα σε ψωμί ολικής, γιαούρτι και φρούτα, δημητριακά, μπάρες ή μούσλι .

4. Πίνετε πριν διψάσετε.

Αυτό είναι κάτι που τονίζω ιδιαιτέρως σε όλους τους αθλητές, όσων αφορά τη διατροφή τους. Οι περισσότεροι πίνουν νερό μόνο όταν διψούν. Η κατανάλωση νερού επιβάλλεται πριν ακόμα νιώσουμε το αίσθημα της δίψας. Επειδή κατά την διάρκεια της προπόνησης/αγώνα η εφίδρωση είναι έντονη, ο οργανισμός δε προλαβαίνει εκείνη την ώρα να καλύψει τα υγρά που λαμβάνει κατά τη διάρκεια αυτής, με αποτέλεσμα την μείωση της απόδοσης του αθλητή/αθλήτριας ή ακόμα και την αύξηση κινδύνου τραυματισμών.

5. Ισορροπημένη διατροφή σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες μετά την προπόνηση

Η επιδιόρθωση μυών-κυττάρων λαμβάνει χώρα με τον ταχύτερο ρυθμό μέσα στις δύο πρώτες ώρες μετά από μια προπόνηση. Κρίνεται απαραίτητο λοιπόν οι αθλητές να φάνε το συντομότερο δυνατό μετά την άσκηση προκειμένου να διευκολυνθεί η μέγιστη επιδιόρθωση μυών-κυττάρων. Θέλουμε οι παίκτες να τρώνε ένα γεύμα μέσα σε μια ώρα μετά την άσκηση. Αν αυτό δεν μπορεί να συμβεί, τότε ένα σνακ είναι σκόπιμο, έως ότου μπορεί να φάει ένα κανονικό γεύμα. Το σνακ χρειάζεται να περιέχει πρωτεΐνη η οποία είναι πιο σημαντική για τους αθλητές τουλάχιστον το πενήντα τις εκατό των γευμάτων πρέπει να είναι πρωτεΐνη, και το υπόλοιπο υδατάνθρακες. Σε πολλές κορυφαίες ομάδες δίνουνε στους παίκτες ροφήματα πρωτεΐνης-υδατανθράκων. Πιο συγκεκριμένα το σνακ θα μπορούσε να είναι μείγμα ξηρών καρπών, ένα σάντουιτς, μια μπάρα πρωτεΐνης ή ένα ποτήρι σοκολατούχο γάλα, επιλογές που είναι εύκολες να προετοιμαστούν εκ των προτέρων.

Αναστασία Σιατήρα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Msc

Λάρισα, Όγλ 3α
Τηλ.: 2410236356 – 6936 788220
www.siatira.gr